O VINOPROZACATECNIKY.cz

Vítejte na stránce www.vinoprozacatecniky.cz – pro lidi, co mají rádi víno.

Proč víno?

Přiznám se Vám rovnou a otevřeně, i když je to jasné, když už jste tady: Mám rád víno. Rád jej piji, rád jej studuji a objevuji.
Víno je elegantní a má svojí noblesu. Víno je mystérium a má svá tajemství. Víno, podobně jako hudba, je absolutně analogové a nekonečné.
Víno sice není živá bytost, ale je to živý organismus a jen blázen by si myslel, že jej lze ovládnout.
A co se vědění o víně týká – žádná osoba na světě nemůže nikdy obsáhnout vše o víně, a i kdyby to tak bylo, stejně, protože přijde další ročník a další úroda, vše bude zas jinak…
Ve vínu je nejen pravda, ale i kouzlo… A jenom mrzouti a mrtvoly nemají rádi kouzla. Naopak ti, co mají duši dítěte a ti, co se dokáží pro kouzla nadchnout, budou navždy mladí…
Víno je koníček, který nikdy neomrzí… Mne to (už pár let) zatím stále drží! 🙂 …

O čem je tahle stránka?

Tahle stránka vznikla v roce 2010 jako osobní zapisovací místo a blog pro moje seznamování se světem vína, který jsem začal pro sebe objevovat a postupně mu propadl… Postupně i v mém okolí vyrostla (a stále roste!) skupina lidí, které také víno zajímá a s některými z nich si vyměňujeme postřehy, zkušenosti a tipy…
Třeba se některé z nich budou hodit i vám! Rozhodně diskuse, které o víně vedeme s některými kamarády a některými z čtenářů této stránky jsou pro mne zábavné, poučné i praktické a naplňují mne.
Na této stránce v současnosti naleznete:
  • Zápisky z různých zajímavých víno akcí anebo reportáže a záznamy z výletů a cest, které když náhodou nebyly přímo za vínem, víno se tam stejně někde vyskytlo.
  • Tipy na zajímavá a pěkná vína a tipy na moje oblíbené a dobré a výborné vinaře z Moravy, Slovenska a Čech
  • Tipy na zajímavá a pěkná vína a tipy na moje oblíbené a dobré a výborné vinaře ze zahraničí – zejména z Francie, na druhém místě je u mne Rakousko, teprve potom Itálie…
  • Tipy na vinotéky a na víno-obchody, a tipy kam jít pro víno a kam jít za vínem, zatím především v Praze, databáze míst, která za to stojí, se postupně rozrůstá.
  • Tipy na moje oblíbené restaurace a místa, kam se vypravit dobře (a nedraze) najíst
  • Tipy na zajímavá místa a výlety, a také kam jet na víkend či déle, včetně toho, kde se ubytovat a kde jíst
  • Tipy na akce, které stojí za to si poznačit do kalendáře.
  • Tipy, co a jak si k některým vínů uvařit
  • Občasné vysvětlení některých pojmů s vínem souvisejících
  • Občasné představení některého zajímavého vinaře či vinařství
  • Občasnou chválu na obzvláště povedená vína
  • Občasnou zdrcují kritiku na obzvláště nedobrá vína či případně obzváště nedobré tzv. vinaře…

Disclaimer:

Pojmy a definice jsou fakta. Hodnocení a doporučení jsou ale věcí osobního názoru. Tedy hodnocení, doporučení či varování uváděná na těchto stránkách se zakládají na mojí osobní zkušenosti a představují moje názory, zkušenosti a dojmy, za které se nestydím. V některých případech výjimečně reprodukuji názory mých blízkých přátel anebo víno-kolegů/kolegyň – to je v takových případech výslovně uvedeno.
Názory, vjemy a dojmy jsou kategorie subjektivní, je možné a pravděpodobné, že vám může chutnat něco jiného anebo jinak. Řiďte se svými vlastními vjemovými orgány.
Nechte si klidně něco doporučit, a to ochutnejte. To co vám chutná, si pak klidně kupte…
Poznámka: Na těchto stránkách uváděná doporučení nebo hodnocení není možné ovlivnit na základě vaší odměny nebo přímluvy. Děkuji za pochopení. Případným pozvánkám na výjimečné akce nebo vašim vzorkům výjimečných vín k otestování se nebráním, pokud přijímáte riziko, že se k nim nezávisle vyjádřím … 😉

Kdo píše tyhle stránky, kdo jsem já?

Jsem člověk, který má rád víno, některé z důvodů jsem uvedl na začátku této stránky; zajímá mne ale i mnoho dalších oborů a činností – filmy, knížky, hudební nástroje, fotografování, tanec, jazyky, být venku… i o těchto tématech si můžeme povídat – ideálně, samozřejmě, nad sklenkou vína, jak jinak! 🙂

Kontakt

Vaše zpětná vazba, náměty, dotazy, pochvaly a kritika – vše vítáno. Také uvítám vaše tipy na výborné vinaře nebo výborná vína, stejně jako tipy na dobré vinotéky.
Můžete použít formuláře pro komentář na každé stránce, zanechat vzkaz na facebooku nebo mi napsat přímo na daniel.vinklar (at) gmail.com.  Na zdraví!

Víno pro začátečníky – vinoprozacatecniky.wordpress.com

Napsat komentář