Madiran a víno pro mušketýry

Gaskoňsko je oblast nacházející se na jihozápadě Francie, ležící mezi hranicí se Španělskem (na jihu) a mezi vínofilům známé oblasti a obci Bordeaux. Název oblasti Gaskoňsko již jste zřejmě někdy zaslechli, například v souvislosti s výrobou fois-gras, která původem pocházejí právě odtutd a také výrobou slavných Armagnaců. V neposlední řadě jste jako děti možná také hltali dobrodružství tří mušketýrů a zejména jednoho Gaskoňce s drzým čelem – d’Artagnana…

Jednou ze součástí Gaskoňska, obcí a mikro regionem, tj. apelací pro výrobu vína je právě – Madiran. Víno z Madiranu se produkuje pod ještě jednou další apelací, která se soustředí na sladká vína ale tu dnes pomineme. Podíváme se právě na AOC Madiran.

Nejvýznamnější místní odrůdou pro výrobu červených vín v Madiranu je Tannat – a jak název napovídá, ano má to skutečně něco společného s taniny. Charakteristické pro tuto odrůdu s tlustou slupkou, je právě vysoký obsah taninů. Proto typická vína z AOC Madiran jsou vysoce koncentrovaná, hutná, s vysokými taniny a tedy standardně vyžadující několik let pro ležení a uhlazení svíravosti, aby vůbec byla pitelná (ač samozřejmě záleží na individuálním vkusu). To jsou společné znaky i pro některá vína z Bordeaux – aby ne, ta leží hned vedle… Některá (a špičková) vína se v Madiranu vyrábějí i ve složení 100% Tannatu jako jednodrůdová, jinak typicky jsou místní červená vína ve složení 40 až 60% Tannat (definují pravidla apelace) a doplněno Cabernet Franc (zde také pod názvem Bouchy) anebo Cabernet Sauvignon.

Někteří z místních vinařů pracují z tzv. mikrooxidací – to je proces, kdy do vína již během výroby a ležení se záměrně přivádí malé a kontrolované množství kyslíku – výsledkem reagujícího procesu je fakt, že taniny v takovém víně zjemní mnohem dříve a víno je tak dříve přístupné, dalším efektem mikrooxidace (to už by vysvětlili chemici) je i zvýšení komplexnosti a chuťového výrazu vína. Mikrooxidace příznivě ovlivňuje i stabilitu vína.

Jedním z významných víno producentů z AOC Madiran je rodina Laplace pracující na vinařství Chateau L’Aydie. Mimojiné právě zde byl fenomén mikroxidace objeven/otestován/vymyšlen a následně rozšířen do celého světa (vinaře v ČR nevyjímaje).

K tomuto vinařství jsem se dostal přes přátele mých přátel a tip milovníků vína – Francouzů z Bordeaux, kteří dali doporučení „zkuste něco jiného a skvělého“…

EM1B1392

Ke sváteční velikonoční pečínce jsem před pár dny otevřel „slavnostní lahev“: Chateau L’Aydie – AOC Madiran – 2010. Víno není drahé, tato lahev stála tuším okolo 14EUR u vinaře.

  • Oko: Sytá, vysoká barva, rudo-fialová…barvířka, nechává film po sklenici film.
  • Nos: V nose rudé plody
  • Jazyk: Chuť objevuji ve vrstvách, je bohatá, více-vrstvová a postupně jednotlivé tóny odkrývám… v ústech černé a rudé bobule, zralé ovoce, plnost, struktura, elegance, ostružiny, černý rybíz, náznak lékořice, to vše krásně harmonizuje, v závěru chuti se odkrývají i tóny kávy…bohaté, plnější tělo, mírně delší dochuť… tanin je vzrušující, vibrující, elektrizující, svíravost tu je, ale taková, že vás baví.

Líbí! Dávám 4-4.5* mojí stupnice. Jsem velmi spokojený! Tím spíš, že mám ještě dvě bedýnky pokladů z Chateau L’Aydie! 🙂 A tohle je u nich základní víno, a ta dražší a komplexnější vína tu mám a vrhnu se na ně příště! Mušketýrům na zdraví!

Reklamy

1 komentář: „Madiran a víno pro mušketýry

  1. Máte pravdu, je to jejich základní víno, pak ale musíte upřesnit, že jde o cuvée l´Origine (http://www.famillelaplace.com/vin.fr.html?id=187). Protože jako „Chateau d´Aydie“ (takto, ne se členem „L“) se označuje jejich „grand vin“.
    Cena 14 euro bude asi překlep či nedorozumění, l´Origine normálně jistě nestojí více než 6-8 euro, když Odé d´Aydie je za 9 euro, až „grand vin“ stojí 14 euro. Vyšší řady doporučuju nechat trochu uležet.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s