Vánoce a konec roku s pěknými víny

Jak proběhly vánoce a konec roku? Co se vína týká, nebylo to špatné!

Rok se nachyluje, v období před slunovratem jsou dny krátké, venku tma, mrazivo a světýlka, člověk jihne a je svolný k tomu otevírat i lahve, které buď stály více peněz anebo existují už právě jen v tom posledním exempláři… Navíc, některé sváteční pokrmy a také sváteční momenty si o slavnostní vína přímo říkají…

DV2012

Jak se urodilo a jaké tipy a jakou inspiraci s vámi mohu posdílet? Nahlédněme tedy do mého deníčku…

22/12/2012 Jaroslav Springer – St.Laurent 2008 (Bořetice) – jako první předskokan v očekávání toho „co zas ty vánoce přinesou“ a jako pojistka toho, že alespoň na moment bude člověku krásně na duši:

  •  o tomhle vínu jsem na těchto stránkách mluvil už asi stokrát a nebudu opakovat… no, myslím, že už jej nikde nekoupíte, a i moje zásoby se povážlivě ztenčily… každopádně – stále skvělé víno! Jako obvykle 4.5* a doporučuji…

23/12/2012 Ota Ševčík – St.Laurent 2011 (Kraví hora a Čtvrtě, Bořetice) – už opravdový vánoční předskokan – do Štědrého dne zbývá už jen jeden den…

  • Do tohoto vína jsem se zamiloval letos, totiž pardon – loni (2012!) na podzim a tohle myslím byla moje třetí nebo čtvrtá otevřená lahev.
  • Krásné mazlivé víno, od prvního doušku na degustaci ve Veltlínu.cz patří mezi moje oblíbené, tak jsem si pro pár krabic zaskočil do Bořetic… Zde bez poznámek, skočte si na zápisek z říjnové degu  …
  • Každopádně, tohle bylo krásné víno na zahájení sváteční sezony… 4.5* hvězdy… doporučuji!
  • Tajný tip – na prodej u vinaře zbývá posledních pár krabic!

23/12/2012 – O. & H. Bour / Domaine de Grangeneuve – La Truffiére 2009 (AOC Grignan-les-Adhémar, Francie) k pečenému králíkovi – s panem králíkem jsme se mrkli do oblasti Jižní Rhony:

  • Cuvée od řeky Rhony na bázi Syrahu, zraje v dubových sudech z Allier. Musím prověřit přesné složení, na webu svítí jen 2010tka a to jako čistý Syrah, což je pro mne překvapení, dříve to bývalo cuvée s menším podílem Grenache (2007) a dle dojmu v ústech ani toto bych nehádal jako 100procentní Syrah…
  • Barva – zrakem neprostupná rudočerná s jemným fialovým nádechem, avšak není barvířka.
  • Ve vůni fialky, no vážně!
  • V chuti červené bobule, šťavnaté, pikantní, s jemným nádechem pepře, komplexní, s uhlazenou tříslovinou.
  • Je znát, že to lepší má tohle víno teprve před sebou. (Sám vinař říká, že tohle víno lze uchovávat na vrcholu 8 až 10 let…)
  • Chutná a jelikož vím, že 2009 (a ani 2007!) už nejsou ani nebudou, koupím si letos na jaře sadu 2010… (Alokaci mám…)
  • Doporučuji! Velmi doporučuji! Pro sebe si označím jako 4.5*. (Mně i králíkovi moc chutnalo!)

24/12/2012 – Ilias – Veltlínské zelené 2011 (PS suché) (U Božích muk, Pavlov) – Štědrý den, místo oběda, a abych viděl zlaté prasátko…

  • Tohle není ani velké víno, ani jedinečné víno, je to ale velmi pěkný, poctivý a solidní veltlín, takový, který nejen že neurazí, ale potěší svoji skromností, srozumitelností, přímočarostí. Zároveň mne těší v ústech. Já ho hodnotím jako dosti pěkný moravský veltlín, a pro moje potřeby – jako ideální víno „mezi víny“ a „mezi jídly“… Je to víno pro pohodu… Dávám 4* a s klidným svědomím doporučuji…
  • PS prasátek jsem nakonec viděl několik, ale žádné nebylo zlaté…

DV2012

24/12/2012 – Weingut Ebner-Ebenauer (Poysdorf, Rakousko) – Gruener Veltliner 2010 Black Edition – ke Štědrovečerní večeři

  • Víno z mého oblíbeného vinařství od rakousko-moravských hranic…
  • Jejich veltlíny piju rád už dlouho, tentokráte poprvé otevírám vlastní lahev veltlínu nejvyšší řady – tzv. „Black edition“… To, že je víno jiné třídy – vysvětluje již marketing… 🙂 Lahev s vínem je schována v černém plátěném pytlíku. Po vyjmutí – i lahev je zatmavená, a ze silného skla šampaňského typu, s tmavo-černou etiketou. Hrdlo lahve je zalito do černého vosku… prostě styl! Tak tedy k vínu:
  • Barva středně vysoká žlutá
  • V nose květiny, sladce mámivá vůně, májové kvítky jarních stromů, jemná jablíčka, hořčinka
  • V chuti tráva, oříšky, vyrovnaný dojem. Spíše krátká dochuť.
  • Celé víno je bezvadné sladěné a elegantní.
  • Působí subtilnim avšak elegantním a radostným dojmem, myslím, že k jaru se bude hodit výborně.
  • Velmi pěkný, líbí , koupil bych znovu, vlastně koupím a doporučuji! Dávám 4-4.5*.

25/12/2012 – Billecart-Salmon – Brut Réserve (Mareuil-sur-Ay, Champagne, Francie) – k lososovi, kaviáru, cukroví:

  • Co dodat… Champagne a to dost dobré Champagne! Zde zcela bez poznámek, vím, že mi chutnalo, a jen jsem si jej užíval… Na popisy Champagne ještě nejsem dostatečně vybaven dostatečnou smyslovou zkušeností…
  • Výborné, chutnalo … 4-4.5*…
  • Znovu jej asi hned tak nekoupím, protože běžná cena v Praze je cca 1100-1200Kč…, ale pokud bych na něj narazil jinde za jiné peníze, anebo mi jej někdo dal… o jé…

26/12/2012 – Principe Corsini – Birillo 2009 (Maremma Toscana, Itálie) – k pečenému roastbeefu (masisko od Paula Daye z TRMS)

  • Směs Cabernet Sauvignon a Merlot
  • Víno z mojí dovolenkové oblasti na toskánském pobřeží, tj. defakto „víno od moře“
  • Barva rubínová, dosti vysoká, s jemným cihlovým nádechem
  • Vůně slabá anebo neznatelná…
  • V chuti červené bobule, ostružiny, borůvky, mírně pepřovité, vyvážené, pohodové, řekl bych, že i kousek ten mořské krajiny tam je…
  • Tříslovina tak akorát, aby bavila, a nepřekážela…mírně svíravé, svěží, šťavnaté, lákající, lehké…
  • Jednoduché, solidní víno, která nemá ambice zanechat hlubší dojem, ale je právě o něco lepší než jen „jednoduché“… pro pohodu a k masisku…
  • Pěkné a dám 4 – 4.5, pil bych klidně znovu na pohodu, ale nikoliv za pražskou cenu, to už ne…
  • V Praze (AdVivum) za cca 500 korun anebo u vinaře za 11 Eur (samozřejmě, máte-li tu možnost)… tak už víte, proč je dobré kupovat si víno sám? 🙂

26/12/2012 – Dobrá vinice Ryzlink rýnský 2007 zemské suché

  • Znám z minula z degu s Dobrou vinicí, kde jsem z tohoto vína šílel nadšením
  • Barva křišťálově čistá, vysoká žlutá / zlatá.
  • V nose jemně minerální a vysoce petrolejové (na ČR nadstandardně vysoce).
  • V chuti podzimní žlutá jablka, vyvážená kyselinka a jemná hořčina a svíravost, elegantní a netuctové.
  • Mírně delší dochuť.
  • Rozhodně jeden z nejlepších rýňáků z Moravy z posledních let (škoda ze už vedle něj nemám možnost postavit Špalkův RR 08).
  • Velmi líbí, koupil bych znovu (už to asi nejde). Doporučuji a Dávám 4.5*.
  • Moje úplne poslední lahev, mám pocit, ze už se možná trochu láme…

29/12/2012 – Ota Ševčík – Frankovka 2011 (Kraví hora a Čtvrtě, Bořetice) (zemské suché) – aneb co si otevřít mezi vánoci a Silvestrem, obzvlášť, když má člověk narozeniny?

  • I z tohoto vína již jsem na podzim 2012 šílel blahem
  • Tentokráte předáno tajně v jednom mrazivém zasněženém nedělním ránu během podřezávání kozla
  • Lahev je zatím bez aktuální etikety, víno je čerstvě nalahvováno s číslovkou jen pro moji potřebu přepsanou modrou propiskou z nuly na jedničku. No ano, také si myslím, že již brzy vinař vlastně žádnou etiketu potřebovat nebude, nebude ji na co dávat… (Aktualizace – právě potvrzeno, už není, vůbec…)
  • Barva výrazně sytě fialová barvířka zanechávajíci filmovou stopu na sklenici, už tento první vizuální dojem je ušlechtilý.
  • Vlastně první dojem bylo kontrolní přičichnutí k fialově zbarvenému špuntu, paměťové buňky hned identifikovaly již známou vůni švestek, borůvek, červeného rybízu, marmelády…
  • Nádherné.
  • Pije se úplně samo, Chci víc! Chtěl bych…
  • Doporučil bych a smutním, protože ani já jej již nedostanu… Svoje úplně poslední lahve budu střežit!
  • Výborné, 4.5-5* !

29/12/2012 – Zlatan Otok / Zlatan Plenkovic (Hvar, Chorvatsko) – Zlatan Plavac barrique 2008

  • Plavac je modrá lokální chorvatská odrůda, pěstuje se na dalmátském pobřeží.
  • K tomu vínu nemám pořádných poznámek, neb ani dojmy nebyly výrazné, navíc, přišlo v nevýhodě po předehrávajícím božském O.Ševčíkovi:
  • Barva tmavě rudých růží.
  • Višňová vůně, mírně nasládlá v nose, jemna animalita.
  • Nakonec je také elegantní a solidní, ač důvod proč jej kupovat znova nevidím, a také, ani náhodou nedosahuje kvalit předchozího vína, dávám 4* jako že líbí a mohu jej pít, obzvlášt, pokud mi jej zas v Chorvatsku někdo dá… Já jsem si tohle koupil (po předchozí dobré zkušenosti z restaurace) za asi 120 HRK… (cca 400 Kč)

31/12/2012 – Tanzberg Mikulov Brut 2008 Cuvée Chardonnay & Ryzlink rýnský (sekt, methode champenoise, jakostní, suché) (Mikulov) – Silvestrovský večer!

  • Bez detailní poznámek, za to se skvělým zážitkem. Na vína doktora Železného jsem byl vždy zvědavý, maje načteno jeho pravidelné novinové sloupky o víně a později mnohokrát pročtenou knížku. A tak jsem chňapl příležitost za pačesy a ulovil jeden sekt z tohoto vinařství.
  • Skvělý zážitek! Vlasntě možná nejlepší sekt, jaký jsem z ČR pil!
  • V chuti citrusy (grep), oříšky, tabák, to druhé a třetí jemně i ve vůni. Krásně vyvážené víno s pevným základem a zároveň neodolatelnou pitelností a svůdností… Krásný! Utíkám pro další lahve a doporučuji! 4.5*!
  • (Vzhledem k tomu, že jsem popíjel při Silvestrovském večeru, v televizi jsem nejednou zahlédl reklamy na neodolatelnou Terezu Maxovou a její „příjemné překvapení s Bohemia Sekt demi sec“… Musel jsem se smát…

Tedy, myslím, že závěrečné sezona roku 2012 byla dosti uspokojivá na pěkná vína a zážitky s nimi spojené, a víno naplnilo svůj smysl, to jest umocnilo slavnostní náladu některých okamžiků a zpříjemnilo bytí jako takové, stejně tak dalo doprovodit a vyniknout některým pokrmům… Stálo to zato, a bylo to „prima sezóna“… Nyní, v prvních hodinách Nového roku již se těším na sezonu další…

DV2012

Šťastný Nový rok! Na zdraví!

PS Co pěkného jste přes vánoce a svátky a na Silvestra popíjeli vy? Nějaké pěkné tipy od vás?

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s