Víno k jídlu? Anebo snad jídlo k vínu?

Popíjíte víno častěji „jenom tak“ – samotné anebo jako doprovod k jídlu? Možná jste dokonce již o stupeň dále a řešíte spíše, co za jídlo byste si dali, aby se hodilo k vínu, na které máte zrovna chuť… Cože, už zase něco o tom „párování“ a „snoubení“? Ano, a chcete-li, čtěte dál…

Jak zjistíte pouze praxí, jsou vína, která se skutečně dají popíjet v určitém množství „jen tak“ a „nalehko“. Postupně ale zjistíte, že zdaleka nejlepší je právě kombinace vína s jídlem. Buď formou kontrastu anebo formou vzájemně ladících chutí a dojmů, kdy jedno se navzájem umocňuje s druhým a nechá druhému více vyniknout…

Jsou země, kde víno s jídlem je automatická kombinace a naopak samotné popíjení vína v množství větším než snad případné jedné sklenky by vypadalo divně. Za všechny takové země jmenujme královnu zemí gurmánství a gurmetství – Francii, zemi, která zároveň (oblíbený předmět diskusí) je zkrátka tou jednou jedinou, které bohové dali, a všechny další země se mohou snažit a přinášet pěkná vína, ale Francií – nikdy nebudou… Automatické kombinování vína s jídlem (či chcete-li – obráceně) platí stejně tak pro Itálii i Španělsko… Snad i v našich zemích se trend postupně (z)mění a lidé zjistí, že některé kombinace vína s jídlem mohou přinést zajímavější a lepší požitky, než automatické pivo k čemukoliv…

Nuže, co tedy k čemu? Začínáte? Tápete?

Pojďme se podívat na některé základnější kombinace, které spolehlivě fungují…

Přípitek na uvítanou, předkrmy, jednohubky – v podstatě není univerzálnější víno než Champagne, dá se popíjet jako welcome drink, vychutnáte zcela jistě i s drobnými předkrmy  – jednohubkami, klasickou kombinací je vznešená kombinace čerstvých (jak jinak) ústřic s šampaňským… Mimochodem dámy, a všechny pretty women, pro jahody je dobrého Champagne – ehm, škoda, ale českou Bohemku s nimi jistě neurazíte… Mezi kvalitním Champagne a českou Bohemkou je však povícero kvalitativních stupňů, a dobré sekty také mohou být skvělým zážitkem (doporučení – zkuste sekty z Jury!) Zajímavé sekty dostanete i z Itálie, ač proklamovaná Franciacorta – tam jsem zatím nadšen nebyl, respektive nikdy ne tak, jako opravdickým Champagne (což mimochodem je téma na někdy příště). Jako sekt si v českých zemích si občas kupuji Sextu Jana Stávka z Němčiček, a jsem-li bublin chtivý a vínem unaven – v horkém létě popíjím cidery od Ondry „Winepunk“ Kopičky anebo od Cidrerie.cz.

Paštiky, játra, tučné mastné pochoutky – nejlépe se hodí „sladké“ víno – ale pozor myšlen je samozřejmě kvalitní produkt s přirozeným cukrem – vína, která znáte jako výběr z bobulí, či „botrytická“ (název pro ušlechtilou plíseň). Světa znalí popíjejí víno ze Sauternes, které právě platí mezi francouzskými víny za nejluxusnější produkt v přirozeně sladkých vínech. Němci anebo francouzští Němci, tj. Alsasané popíjejí Gewurtztraminer,,, (U nás zkuste fortifikovaná vína Jana Stávka z Němčiček, anebo skvělé experimenty Ondry „Winepunk“ Kopičky.)

Dostáváme se po předkrmech k hlavním chodům:

Mořské plody a všelijako-rozličné potvory – Champagne (rozhodně suchý, tedy brut nebo extra brut) bude výbornou volnou. Stejně tak jiné suché bílé víno, chardonnay, nebo ryzlink. Chardonka může být nějaká skvělá z Chablis, s bonusem minerality a komplexní vyzrálosti. Ryzlink musí být suchý, poslouží vám suché ryzlinky z Německa, Rakouska, anebo Česka. (Moje oblíbené rýňáky v Čechách bývají od Špalkových, Iliase, Sonberku a dalších…)

Ryby – okřídlená věta „ryba potřebuje chardonnay“ platí – obecně se dá říct, že k rybám se hodím bílá, spíše suchá vína, tj. bavíme -li se o rybách s jemným masem. Tj. výše zmíněné Chardonky, ideálně z Chablis, anebo opět suchý ryzlink. Mimochodem, zmiňuji-li „ryzlink“ bez další specifikace, mám tím na mysli – v našich podmínkách – ryzlink rýnský, u Francie, Německa, Rakouska – tam k mýlce nedochází – ryzlink je prostě jen jeden. Náš ryzlink vlašský (v německých zemích dostanete jako „welschriesling“) jsem vícekráte vyzkoušel například k tučné rybě (makrele)… (Český vlašák mám rád od Iliase, Laciny a zejména od Peřiny.)

Hovězí maso – záleží na úpravě, ale pro vařené, dušené, s omáčkou i bez – se báječně hodí vína odrůdy Pinot Noir – samozřejmě burgundské jsou nejlepší… (V Čechách zkuste Springer, Stapleton & Springer, Ševčík, Ilias a další – konkrétní příklady doplním). K té Francii – však také bœuf au bourguignon – je také ne náhodou jídlem jídel… (Pro zajímavost – někdy dělám podobné jídlo ale na belgický způsob – omáčka je nikoliv z vína, ale právě z piva… recepty najdete na těchto stránkách – brzy, mám připraveno a brzy nahraji…!)

Vepřové maso – zejména pro pečené (jak také jinak byste si chtěli vychutnat prasátko) – se hodí vína z odrůdy Cabernet Sauvignon – opět francouzská vína, tentokráte z Bordeaux mohou být skvělou volbou. V našich podmínkách se také dají dostat slušné Cabernety, v minulosti jsem vyzkoušel a pochválil například – Ilias, Špalek, Ševčík, Bíza, Hruška… a mnozí další… (konkrétní příklady doplním…)

Jehněčí – ideální je červené z Bordeaux anebo klasické Chianti

Zvěřina, těžší pokrmy z masa s výraznými, těžšími či kořeněnými omáčkami – konečně se dostáváme k mým oblíbeným vínů z Rhony, tj. oblastí a apelací Côtes du Rhône, Côtes du Rhône-Villages,  a zejména v českých zemích hudebně proslulé – Châteauneuf-du-Pape. Vína sama jsou také těžší, často s kořenitým dojmem. Uvidíte, jak skvěle na světě může být… V našich podmínkách k divočákovi, kterého jsem skolil flintou, když nepopíjím nějaký Cabernet Sauvignon, anebo Špalkovo výtečné André 1999, dám si Lacinův zvířecí Dornfelder… Zejména 2008 a 2009tka stály za to…

Poznámka k masům a omáčkám – u masa platí, že především omáčka a typ úpravy definují vhodnou kombinaci s vínem, fakt že se jedná o kravičku či prasátko může být vedlejší…

Agresivní chutě, pikantní pokrmy, asijská kuchyně – vždy se hodí – Sauvignon! Funguje to. Tečka. Nemáte-li francouzský, u nás zkuste Špalka, a rozhodně – Dobrou vinici!

A dostáváme se k dezertům:

Tvrdé sýry – hodí se suchá bílá vína – Chardonnay (viz výše) (Českým Chardonkám jsem na chuť nepřišel, ač například Ilias má slušnou…)

Měkké sýry – ideální je například pinot blanc (U nás beru od Špalkových pinot blanc „na kvasnicích“, mezi jedny z nejluxusnějších vín české provenience patří bílé pinoty a cuvée od Dobré vinice).

Kozí sýry – nádhernou kombinací je Sancerre anebo Pouilly-Fumé.

Agresivní sýry – fungují jedině sladká vína – a to už vlastně končíme:

Tedy na závěr a jako digestiv – Jako digestiv anebo spíše tečka na závěr spíše opět poslouží sladší, botrytická vína, zmíněné Sauternes, také italské Vino Santo, ale možná ještě lépe – vína fortifikovaná, tj. dolihovaná a místo slovácky sedlácké pálenky, vy vzdělaní lidé dobrých mravů – si dáte skleničku sherry, madeiry, anebo opět některého našeho výběru z bobulí… A také jsme se konečně v ČR dostali k oblíbené Pálavě… 🙂

Na světě je přeci tak krásně! Na zdraví (a dobrou chuť)!

PS Dovětek – výše uvedený text i já sám zatím považuji spíše za rychlý a zjednodušený průlet, chci na něm dále zapracovat a rozvinout jej a velmi pravděpodobně se zde objeví další doplněná iterace tohoto textu anebo případně separátní doplněk. K tomu velmi ocením i vaši zpětnou vazbu a osobní tipy a zkušenosti a doporučení, buď formou komentářům přímo zde anebo na facebooku anebo emailem. Děkuji!

6 komentářů: „Víno k jídlu? Anebo snad jídlo k vínu?

  1. Já osobně jsem myslel na nějakou jižní Rhonu… něco vyrovnaného ze Syrahu a Grenache… Ale myslím, že i ten Cabernet Sauvignon by mohl jít? A co takové vyzrálé André…?

  2. Perníkové knedlíky bohužel neznám a nepředstavím si je, ale ke zvěřině s šípkovou omáčkou bych čistě teoreticky asi hledal v regále nadepsaném Pinot Noir? Možná i Sangiovese by spláchlo zvěřinu k šípku 🙂

  3. perníkový knedlíci jsou vlastně perník a jídlo je sladárna, představa červeného vína k tomu ve mě bohužel vyvolává nelibé pocity

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s