„Léto s Marion“ (sezona s Weingut Ebner-Ebenauer)

Vinařství Ebner-Ebenauer se nachází, stejně jako jejich vinice, v Poysdorfu, tj. hlavní vinařské obci Weinviertelu, nemnoho kilometrů za rakouskou hranicí při cestě přes Mikulov do Vídně.

S Marion se již pár let známe, a přesto nemám vůbec zábrany být stejně kritický, jako ke komukoliv jinému, bude-li to relevantní. Nicméně také musím říct, že vína z E-E si už pár let kupuji a kupuji je právě proto, že se mi líbí a že mi chutnají.

Vinařství E-E běží zcela v režii mladých manželů Marion a Manfreda. Marion přes svoje mládí má široké zkušenosti jako obchodnice (negociantka) s vínem, a již od svých 20 let i jako vinařka, kdy slavila úspěch s víny z nakupovaných hroznů, zatímco Manfred na vinohradech v Poysdorfu přímo vyrostl. Od roku 2007 jako manželé, stejnou silou a velkou energií spolu pracují na vinohradech, starají se o svoje vína a jak s oblibou říkají, jejich vína nejsou líbivky a k rychlé konzumaci, ale spíše vína rezervovaná a k delšímu ležení. Vyrábějí vína z hroznů z vlastních vinic, jedná se o celkem 10ha vinohradů, ve stáří od 20 až do 60 let. Právě na vína ze starých vinic jsou tu nejvíce pyšní, a tato vína, spolu s top řadou „black label“ jsou nejvíce oblíbená a proslulá (v řadě black label jsou to Veltlín (GV), Chardonnay a Pinot Noir). Motto vinařství E-E je víno neovlivňovat a neměnit, ale pouze vínu pomoci a asistovat při jeho fermentaci a zrání. Typické pro jejich produktovou řadu je výroba vína z jednotlivých vinohradů, a hrozny nemíchat. Vína pak při stejné odrůdě a podobném zpracování, odráží každé charakter a náboj konkrétní stráně, a tím že se jedná například o GV od stejného producenta, je možno také tako příjemná vína použít ke studijním účelům a sledovat, jak různě chutnají z různých poloh a z vinohradů různého stáří.

Zajímavostí je i vinný sklep vinařství, kde vína leží a zrají, který se nachází v hloubce 6 metrů pod povrchem, uprostřed obce.

Já, stejně jako v minulých sezonách, i letos několik posledních měsíců projíždím aktuální produktovou řadu, jak máte možnost zaznamenávat v průběžných příspěvcích, stejně jako ve Vinném lístku. Tuto jarní a letní sezonu E-E dokonce patří k mých nejčastěji konzumovaných vínům a přišlo mi vhodné vytvořit tu extra zápisek a průběžně jej toto léto aktualizovat, tak jak postupně s přáteli víny E-E propíjíme. Tedy vězte, že tento zápisek bude průběžně aktualizován, na což vždy upozorním.

 

Co se od minulých sezon změnilo? Ne mnoho, snad jen, že místo Weisser Burgunderu 2010 dnes popíjím to samé ve vydání 2011, místo oblíbeného GV Birthal 2009, již také popíjím ročník 2011, podobné je to s dalšími víny, a ne ze zvyku, ale protože mi chutnají…

Odbočka k uzávěrům: mnoho přátel se mne ptalo, proč je většina vín uzavřena kovovým šroubovacím uzávěrem a jestli to není známka nižší jakosti! 🙂 Tedy odpovídám nikoliv! Ač zatím nevím, čím jsou uzavřeny lahve v řadě Black Edition, neboť celý vršek je zataven do vosku, sděluji, že šroubovací plíšky jsou na vína určená k brzkému vypití a nikoliv mnohaletému zrání, naprosto v pohodě a v pořádku. Jsou typické v širokém užití mezi rakouskými vinaři. A naopak, jsa člověk od přírody pohodlný, šroubovací plíšky (anebo šroubovací sklo jako v Novém vinařství) bych snesl na většině takových vín. Lehce otevřít, a docela dobře i zavřít na další den či dva, kdy lahev dopíjíme… Mně to vyhovuje. A korek je v pořádku zas na 10 letech starých francouzských lahvích, kdy omočen ze vnitřní strany červeným či bílým zralým a uleželým vínem, nabízí svůdnou předzvěst dalšího požitků, kterou přijdou z lahve (anebo také ne…) Konec odbočky.

V tuto chvíli uvádím chutnaná vína z poslední doby, dle datumu seřazeno sestupně, mnoha z nich jsem nechutnal poprvé, nicméně uvádím datum posledního otevření lahve a momentální dojmy. Vězte, že v záloze mám ještě pěkný pár dalších lahví, zejména z té nejvyšší řady, vyznačující velmi luxusním balením, kdy zátka je zalitá voskem a každé víno má svůj vlastní černý plátěný „pytlík“… 🙂 Tak snad brzy přijde nějaká vhodná příležitost! Tak tedy, zatím uvádím:

 

25/8/2012 – Ebner-Ebenauer – Pinot Noir 2008

  • při prvním nalití do sklenky překvapila (chtělo se mi říct) dokonalá čistota, barva rubínů nebo tmavých růží
  • lahodná vůně, červené bobule, marmeláda
  • v chuti opět šípky, marmeláda
  • zakulacené, s vyhlazenou tříslovinou a mlaskavou šťavnatostí
  • spíše lehčí, středně dlouhá dochuť
  • opojné jako droga, radost jej pít
  • tohle s potěšením DOPORUČUJI a zřejmě si sám znovu koupím, dávám 4* a možná o chlup víc, takže takové 4*+.

23/8/2012 – Ebner-Ebenauer – Riesling 2011 Alte Reben

  • toto je parádní a seriozní víno se sílou starých vinic
  • velmi lehká, světlounká barva,
  • ve vůni citrusy, broskve, jablka
  • v chuti příjemná kyselinka (typicky vyšší jako zde ve Weinviertelu) se vyváženě svíravou svěžestí, víno je spíše sušší a radostného projevu, jemný náznak minerality (i když zdaleka ne takový, jako znám z alsaských ryzlinků)
  • v ústech středně plné
  • dochuť spíše kratší
  • jemné perlení
  • velmi pěkné a fajn víno! s potěšením DOPORUČUJI a sám opět koupím, ač není levné, zařazuji na 4 až 4.5*, tj. mezi „líbí“ a „miluji“! Zkuste!

18/8/2012 – Ebner-Ebenauer – Riesling 2011

  • základní ryzlink ze standardní řady
  • víno je to pěkné, čisté, pitelné
  • přišlo mi jen, že nemá pro mne typické projevy ryzlinku, tj. takové, proč mám ryzlinky rád a proč je vyhledávám, nebyla tu ani mineralita, ani určitá kořenitost
  • naopak k mému překvapení jsem zaznamenal jistou pepřovitost veltlínu a jistou „kopřivovatost“ některých Sauvigonů…
  • jak jsem řekl, asi ne typický ryzlink, ale přesto, pěkné, slušné, elegantní a čisté víno, dám 4* a líbilo

8/8/2012 – Ebner-Ebenauer – Gruener Veltliner „Birthal“ 2011 (Weinviertel DAC)

  • tentokráte jsme moc nezkoumali, vypili jsme k jídlu jako pěkný, čistý, kvalitní a elegantní veltlín, naprosto v pořádku a za 4*, líbíl!
  • nevím jestli mi 2010 chutnala případně o něco více, prozkoumám v příští lahvi…

3/8/2012 – Ebner-Ebenauer – Weisser Burgunder 2011 Alter Reben

  • krásné víno ze starých vinic
  • široké a komplexní
  • s jemnou a lehkou vůní naznačující kvasnice, chlebovinu, ale i náznak citrusů
  • v chuti pak právě chlebovina a víno široké, rozmáchlé, s příjemnou kyselinkou, svádí pít
  • VELMI LÍBÍ (neměl jsem poprvé) – dávám 4* ANEBO I 4,5*, DOPORUČUJI a koupím si znovu!

1/4/2012 Ebner-Ebenauer: Gruener Veltliner “Birthal” 2010 (Weinviertel DAC)

  • typicky nízká jarně veltlínová světle žlutá barva s velmi jemným zelinkavým nádechem
  • v nose velmi bohatá a příjemná svěží  a lahodná vůně, tráva, louka, luční květy, celkově komplexní…
  • v chuti také lahodné, tráva, seno, citrusy, delší dochuť
  • lehčí, svěží, velmi elegantní a přemýšlivé… Moc líbí!
  • u mne rozhodně 4.5*, tj. mezi „I like it“ a „I love it“, DOPORUČUJI a koupím si znovu!
  • tehdy, v kombinaci s předjařím za oknem, toto bylo ideální víno, které přineslo jaro domů…

Záznamy o dalších prochutnávaných vzorcích z vinařství E-E se tu opět objeví, stejně tak budou zaznamenány ve Vinném lístku.

PS Kde koupit? V Rakousku si jejich vína můžete zakoupit například v Poysdorfské vinotéce, anebo po celém Rakousku v síti vinoték Wein&Co. V Čechách poradím, takže mi klidně napište… 😉

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s