Nový víno bar Veltlín v Karlíně

„a oči Czerny-je“…

Včera, tj. v pondělí 21/5/2012 se konal jeden moc prima víno večírek. Bogdan Trojak a spol. otevírali nový víno-bar v Karlíně na Křižíkově ulici – Veltlín.

veltlin.cz veltlin.cz

Mimochodem, zde na rohu jsem před pár lety bydlel, a vidět nyní, jaký kus cesty Karlín urazil je velmi inspirující, tam kde byla šeď, naši romští spoluobčané a jinak nic, vyrůstá a téměř tepe takový malý pražský New York s hospůdkami, kavárnami, servisem.
Zpět k vínu, pro nezasvěcené – Bogdan Trojak je členem a reprezentantem sdružení veltlin.cz – skupiny tzv. autentistů (správně s velkým A, ale myslím, že to označení sedí), namátkou – Trojak, Koráb, Osička, z rakouských například Malatschek a právě Czerny, o kterém byla tento večer řeč. Zároveň se jedná o skupinu převážně vyznávající a praktikující bio, či přesněji bio-dynamické postupy. V neposlední řadě je to zaměření na vinaře z Moravy a Rakous, či také bývalého území Rakouské monarchie.
Tedy:
Autentisté – tradiční vína z tradičních poloh a tradičními postupy.
Biodynamika – postupy založené na užití výhradně přírodních přírodních přípravků a preparátů, extraktů k dalšímu ošetřování a v dále v procesu. Postupy jsou synchronizovány s kalendářem, postavením hvězd. Z laického pohled někdy působící jako černá magie. A fungují…
Tenhle bar vypadá dost dobře. Je velmi prakticky a strategicky umístěn, pár kroků od stanice Křižíkova, je na metru B, čili tom „mém“ žlutém. Nádhera dojet si metrem až na víno… 🙂 Myslím, že zde budu častěji, na Žižkov do bývalého Bistrotu jsem to měl z ruky, stejně jako to tam mám do jiných podniků, i na ten Vínograf za Karlův most to nemám pohodlně. Tohle místo a bar Veltlín na „B“éčku byl ale mohl pro mne fungovat! 🙂 Bar vypadá velmi pěkně, neokoukaně, vevnitř je originální výzdoba mimojiné v podobě velké gastronomicko vinařské mapy monarchie. K baru náleží a podzemní sklep s klenutými oblouky, prima místo pro setkávání a degustace. Na prostředí podniku je vidět, že na něj dohlíželo/dohlíží oko architektovo/architektky. Líbí.
Nuže, v pondělí se ještě neotvíralo pro veřejnost. Jednalo se o před-otevíračku pro zvané u příležitosti otevření baru a jako host a hlavní program teprve po třetí (a pro mne poprvé) do Čech přijel – svoje vína prezentovat bio-dynamický vinař z Wagramu – Hans Czerny (rodinné vinařství Wimmer-Czerny).
Bogdan Trojak a Hans Czerny GV 2011 Fumberg
Při tomto večeru jsem si uvědomil propastný rozdíl mezi některými (jen některými!) rakouskými veltlíny, které mi občas projdou vinotékou, nabroušené, vyhlazené, efektní, líbivé. Něco úplně jiného, než co jsem pil v pondělí v Karlíně.
Vína Hansa Czerneho na mne působila – přívětivě, avšak poctivě, kvasnicová, zemská – v tom nejlepším slova smyslu. Zároveň nesla i eleganci a skromnou krásu.
Vinař popsal jak pracuje s vinicí, půdou, rostlinou. Jak používá bio-dynamické prvky a přípravky. Jak ošetřuje rostlinu i vinohrad – zase jen přírodou. Jak udržuje zemi a půdu živou, žijící, dynamickou, jako vedlejší efekt pak vinohrad působí lahodně a přírodně i oku, nepodoben průmyslově holým řádkům některých jiných vinohradů. Hans hovořil o kvasinkách, kterými zdá se je možná trochu posedlý, a jak vyrábí svoje vlastní, jak před hlavním sběrem posbírá vybrané hrozny z konkrétního místa a vyrobí si dopředu zákvas s konkrétním charakterem.
Znovu jsem slyšel, to co dávno v souvislosti s vínem vnímám. Hloubka, respekt, poctivost – k sobě především. Nejvíc se mi líbil příměr o zkapalnění kopce do lahve, kdy víno je tvořeno tím vším, co ten kopec tvoří a co na něm roste a žije. Jen si to představte!
Pochopil jsem také, že ilustrace o celém hospodářství o prasátkách rodu Mangalica, který jsou prý rakouský ryzlinkem mezi prasaty :), není samoúčelná, nýbrž právě že celé zemědělské hospodářství je propojeno a produkty z jednoho oboru slouží jako přípravky v oboru druhém a obráceně. (Mimochodem, degustovaný špek byl – nádherný!)
Nuže jak vína? Tentokráte jsem si nedělal detailní poznámky na papír, byla to akce ve stoje a tak jsem zapsal pár postřehů do mobilu.
Chutnal se ročník 2011, tedy mladá, čerstvá vína. Několik veltlínů, krom zeleného také červený, dále sauvignon, tramín, weisburgunder.
Zahájili jsem velmi pěkným sektem z Pinotu Noir, tj. blanc de noirs – ročník 2010, tak velmi pěkným, že nechápu, že jsem si jej nekoupil už včera, zkusím to hned zítra… 🙂 4,5*!
Pokračovali jsme opět velmi pěkným 2011tkovým zeleným veltlínem GV 2011 Wagramterrassen na metodě surlie, tedy na kvasnicích. Krásný! Mírně plnější. Univerzální, Čistý. Do tohoto horkého počasí ideální. 4*
Dalším vzorkem byl veltlín – tentokráte červený, tj. Roter Veltliner 2011, s nádhernou vůní, kulatějším projevem, a silnou dochutí oříšků. Přímo školní případ rozdílnosti odrůd zelené a červené. Zároveň pěkné víno. 4*
Další byl opět zelený veltlín, tentokráte GV 2011 Funberg. Tohle přesně bylo to víno, které jsem shledal jako plné pokory a respektu a právě jako ten zkapalněný kopec. Víno mladé, myslím, že se ještě úplně neprojevuje, ale zároveň to byl můj top výběr večera. Až příště půjdu pro GV od Czerných, vezmu tento.
Další veltlín byl ze starých vinic, tj. GV 2011 Alte Reben (Weelfel?) – bylo poznat, že je to úplně jiné víno z úplně jiného kopce a úplně jiné půdy. Ze suchého, prosluněného Wagramu, z pískovce. Výrazné aroma.
Riesling 2011 Weelfel – zajímavý, i když ne tolik chytlavý. Velmi mladý, neměl šanci nazrát a mineralita zatím neměla kdy se projevit. To se zřejmě změní, zatím bych v něm přespřílišné zalíbení nenalézal. Avšak vyvážený a pěkný. Lehké tělo, kulatější projev, mango, exotické ovoce.
Sauvignon 2011 Mitterweg – vinař se sám přiznal, že Sauvignon vyrábí proto, „aby zkusil jaké to bude, když to zkusí“. Perfektně akceptovatelné víno (dokonce lepší než kdejaký moravský, ale to není nic převratného), pěkné, řekl bych opět velmi školní ukázka typických projevů sauvignonu, tj. kopřivy, černý rybíz. U mne ale nezabodoval, jinak ale perfectly ok, takže u mne za 3*.
Nezamiloval jsem příliš do posledních 2 vzorků:
Weisburgunder 2011, také staré vinice Alte Reben (Scheiben?), který se mi ale tolik nelíbil a nedovedu si představit, že bych jej popíjel, jen z té myšlenky už jsem unaven, bylo to dáno jakousi těžkostí projevu. Tenhle WB nebyl pro mne.
Traminer 2011 Mitterweg se mi také příliš nelíbil, velmi sladký, velmi kořenitý, silná vůně, silné tělo a zřejmě i alkohol. Prý bude dobře zrát. Přiznávám, že mám trochu antipatie k této odrůdě, ale tenhle mi vážně nesedl.
Když to shrnu, byla to prima party, Veltlin v Karlíně má šanci stát se mým oblíbenýn barem pro setkání na pěknými víny, do svojí kolekce jsem si přidal dalšího oblíbeného vinaře a zároveň objevil několik velmi pěkných veltlínů. Když k tomu přidám, že jsem se zde setkal s klasickou partou a dobrými přáteli, uzavřu že se jednalo o perfektní a velmi vydařený večer.
Na zdraví!

PS nevím jestli jsem přesně chytil názvy vín, včera jsem si celé nezapsal a dnes se chytám podle nabídkového letáku firmy. Snad jsem ty názvy trefil. 🙂
Reklamy

4 komentáře: „Nový víno bar Veltlín v Karlíně

    1. Díky moc! Mimochodem, zrovna tu sedím, dančí ragout moc pěkný, Springerův St.Laurent vyloženě nádherný! Díky. 🙂 Třeba můžeme příležitostně popovídat, hezký večer. DV

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s