Tarte flambée (Alsaský slaný koláč)

Klasický rituál spojený s únorovými návštěvami Strasbourgu: večer v alsaské metropoli, jdeme do oblíbené hospody „Les Brasseurs“. V této hospodě si, stejně jako většina hostů, dáme místní alsaskou pochoutku – tarte flambée, neboli flamekuchen. U nás známý jako alsaský slaný koláč, na kterém zejména cibule a vonící sýry ve spojení s tenkým a křupavým těstem představují dokonalé spojení a dokonalé potěšení pro vaše smysly.

Alsaský koláč se jí v restauracích i hospodách, jako menší občerstvení nebo jako hlavní jídlo. Mnozí nadšenci si jich k jedné večeři objednají hned několik, s různými příchutěmi. Nejzákladnější a zároveň nejgeniáljnější klasikou je ale právě jednoduchý cibulový koláč.

Jak si tuhle pochoutku připravit doma a navodit si iluzi Alsaska či Francie u domácího stolu? Je to velmi jednoduché na postup, a jen o něco záludnější na zručnost.

  

Co potřebujeme (na 1 placku o velikosti pizzy):

  • těsto, např.pizzové (tj. s kváskem), v ideálním případě vám jej daruje soused restauratér nebo pizzař, případně zakoupíte v marketu jako polotovar
  • mouku, olej, sůl
  • cibuli (2 cibule), česnek (2 stroužky), créme fraiche (1 kelímek) – tj. čerstvou smetanu – ta originál francouzská je vážně dobrá, ale lze případně nahradit např. zakysanou smetanou
  • slanina (kvalitní, např. pancettou nic nezkazíte)
  • munster (alsaský měkký zrající a intenzivně „vonící“ sýr)
  • další inspiraci se meze také nekladou (více druhů sýrů apod.)

Jak na to:

  1. Tím jediným manuálně náročnějším úkonem je příprava placky z těsta. Ideální placka přes celý plech bude velmi tenká, což vyžaduje úsilí a trpělivost.
    Jediným vaším pracovním nástrojem jsou vaše prsty, těsto zpracováváte, natahujete… Roztáhnout, jemně poprášit moukou, roztáhnout, jemně poprášit moukou, roztáhnout… až je placka stejnoměrně (velmi) tenká a žádáné velikosti.
  2. Plech potřete olejem a těstovou placku na něj natáhnete
  3. Creme fraiche promísíte se dvěma propasírovanými stroužky česneku a solí (přiměřeně…)
  4. Placku stejnoměrně natřete jemnou vrstvou créme fraiche, jak zjistíte – zejména ten originál je spíše tužší konzistence, a proto vše opět zařídí vaše prsty s pomocí vaší trpělivosti
  5. Na pánvi osmahnete, či spíše pouze necháte zesklovatět nakrájenou cibuli (to kvůli dostatečné tepelné úpravě a zjemnění chuti)
  6. Cibuli z pánve rozprostřete na těstovou placku
  7. Dozdobíte a navršíte další žádané suroviny – sýr Munster a slanina jsou spolu s cibulí to absolutně nejlepší
  8. Rozehřejete troubu na cca 250 stupnů (nebo maximum) (za předpokladu, že nevlastníte opravdovou pec)
  9. Pečete cca 12-15 minut, okraje budou mírně dohněda a povrch zapečený

 

Podáváte s čím jiným, než alsaským bílým vínem! Ideální je suchý alsaský ryzlink nebo pinot blanc barrique stejného původu. Nehodí se: gewurztraminer, ryzlink s vyšším zbytkovým cukrem, tato vína si nechte k dezertu.

Dobrou chuť, a na zdraví!

PS Už jste zkusili? Chutnalo? Jak a kde doma skladujete Munster? A taky tento víkend vaříte a pijete po francouzsku?

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s