Na Dobré Vinici, Degustace u Paukerta 26/1/2012

Poznámky z degustace

Dobrá Vinice, představení v Salonu Paukert, 26/1/2012

Na Dobrou Vinici jsem se hodně těšil, z osobní zkušenosti znal zatím jenom setkání s Oxanou z události zvané „Jiná vína“ minulé září. To setkání bylo natolik jiné, a natolik zásadní, že od té doby jsem si na slečnu Oxanu myslel a při několika dalších příležitostech znovu ochutnal.

Dlouho jsem vyhlížel v kaledářích vinných akcí, aby mi další ochutnávka a prezentace tohoto vinařství neutekly. Původní avizo znělo na 26/1/2012 do Chambre Separée, jak mi Luboš Osička potom vysvětlil, vzhledem k velkému zájmu vínofilů, se akce přesunula do větších prostor – Salonu Paukert na Národní.

Krom Luboše Osičky byl přítomen i Radim Bobek z Domaine R&W a na začátku akce se mihla v běhu ochutnávající Veronika z Víno-klubu. Na akci naopak chyběla osoba nejpovolanější, tj. vinař a duchovní otec vín Petr Nejedlík, toto setkání je tedy i nadále přede mnou. Na straně druhé, lecjaké informace k vínům jsme se dozvěděli, a ač chvílemi prezentátor upadal do smyček opakujících se marketingových frází, i tak bylo nejen vlastní ochutnání, ale i to povídání přínosné. Krom toho, tak jak padlo mnoho poznámek o tom, jaký je vinař „exot“ a „samorost“, samozřejmě v pozitivním slova smyslu, prezentující L.Osička se v koeficientu „exotičnosti“ nijak neupozadil, a já jsem průběžně přemýšlel, jestli má průpravu jako učitel, či kněz. V kombinaci se zjevem – padlo podezření i na – ďábla! 🙂

Tedy k vínům. Jen upozornění, ne – nejsou to vína pro každého, především chutí a výrazem, a pak trochu i cenou. Co se té týče, a zejména u těch dražších ji zmiňuji – nenechte se odradit, o hodně byste přišli, a krom toho, cena od vinaře, případně jiným distribučním kanálem, by mohla být nižší než uvedená. Na straně druhé, kdo ocení jak kvalitu, tak originalitu, uzná, že „za ty peníze to stojí“… Pojďme tedy k jednotlivým prezentovaných vzorkům:

Ryzlink rýnský májový 2009 – krásné čerstvé, svěží, řeklo by se mladé pití, suché, v lahvi pod korunkou, vyrobené přidáním kvasícího RR10 do nehybného RR09 pod CO2 v inertním prostředí. Vzniklá směs je prostě a jednoduše báječná a skvělá, mírné perlení, ztělesněná svěžest a čerstvost a to vše – s lahodnou chutí! Špinavá-blond barva, jdoucí přes med až možná malinko k barvě piva, ale s krásnými odlesky. 11,5% alkoholu, nekomplikované pití s kyselinou odpovídající ryzlinku, pijeme a nic víc neřešíme a je nám krásně. Nádherný, velmi líbí, okamžitě zařazuji do svojí kategorie 4,5 hvězd (a možná při dalších lahvích do 5hvězd), chci koupit a velmi doporučuji!

Kambrium cuvée 2010 (VŘSR) – je Veltlín Říznutý Sauvignonem a Rýňákem a s bolševiky ani s menševiky nemá nic společhého. Mladé víno, řízné, animalita, zvířeckost. Kambrium proto, protože pochází z prvohorní vinice. Projev vína je ten, o který si víno říká a domlouvá se na něm s vinařem, tedy nikoliv diktovaný a směřovaný pro trh. Pozn. v Dobré Vinici kvasí na vlastních, nikoliv dodávaných/kupovaných kvasinkách. Pěkné a řadím někde mezi 3,5 až 4 hvězdy. Při delším zkoumání by to zřejmě šlo nahoru.

Ryzlink rýnský 2007 – vzorek č.3 byl to, co mne tento večer nejvíce pozitivně ohromilo a to doslova. A co víc, byl to vzorek, který okamžitě považuji za doposud nejlepší bílý vzorek letošního roku a konstatuji, že žádný z pěkných alsaských ryzlinků, které jsem v poslední době popíjel se tomuto rýňáku z Nového Šaldorfu nevyrovná! Velmi intenzivní a velmi luxusní a lahodná ryzlinková vůně s petrolejem a olejem, omamná a luxusní. I chuť i svěžest a radost nijak nezaostávají. U tohoto vína prezentátor zmínil analogii o dítěti, které také můžete hlídat a usměrňovat na každém kroku, sice jej zachráníte, ale možná nijak nevynikne. Nebo naopak, můžete dát dítěti (vínu) prostor se projevit, jsou tam rizika, že něco neuhlídate, ale má šanci dosáhnout výjimečnosti (myslím, že to teď píšu lépe, než to bylo řečeno, ale význam zůstává :)… Toto je přesně ten výjimečný případ! U mne kategorie maximálních 5 hvězd, chci okamžitě koupit a velmi doporučuji!

Holánek-Nejedlík cuvée 2004 – velké bílé víno z Moravy (ač se tak jmenuje úplně jiný vzorek)! mohutná a silná barva zralých žlutých jablek, mohutná a zároveň elegantní vůně rozumící si s chutí, je to víno zralé (8 let!), plné, a komplexní, je to opravdové burgundské bílé jen náhodou pocházející z Moravy! U mne kategorií („líbí se mi“) vysokých 4,5 hvězdy, ač jsem si dobře vědom, že kvalitou je to maximum. Něco bych koupil a doporučuji!

Quatre Cuvée 2007 – směs 4 burgundských odrůd, tj. šedé a bílé rulandy, nebo spíše chcete-li 3 pinotů a šardonky. Středně plná „huba“, přiměřeně komplexní a vyzývavě složité, nenudí, pěkné a u mne kategorie 4 hvězdy.

Blanc de Noir 2007 – blanc de noir, protože jde o bílé víno vyrobené z modré odrůdy. U tohoto vzorku jsme se již dostali k vínů, které si vinař cení více a také cenově výše. Tento vzorek je u prodejce už okolo 500CZK za lahev (!). Je to víno temnější barvy, kvasnicové, chlebové vůně odlišné od předchozích vzorků, velmi pěkná chuť, „tekutý chleba“, za vyzkoušení určitě stojí. Jemně sladší dojem. U mne 3,5 hvězdy.

Velké Dobré Bílé 2006 – udaná cena prodejce okolo 600CZK za lahev(!). Velmi kvalitní a velmi elegantní bílé, které by se nemusel nikde ve Francii stydět. Ač názvem a také cenou jednoznačně volá „já jsem to nejlepší od nich“, se mnou se zatím úplně a takhle narychlo nepotkalo a vzhledem k ceně jej asi nebudu mít příležitost běžně zkoumat. Tuším v něm elegantní doplněk k jídlu. Dávám 4hvězdy, vědom si toho, že na toto víno je to dosti urychlený soud. Je o mně známo, že bývám drzý, takže vlastně dávám 4 hvězdy a malinké minus. Na straně druhé, mírně i zpochybňuji prezentovaný fakt, jak dlouho dopředu byla vína otevřena, byl jsem tam totiž dříve, a ten moment jsem tak nějak, ehm, viděl. Čili o hodinách nemohla být řeč… Kdo ví, třeba jsme si ta vína mohli užít víc…

Sauvignon Národní Park 2006 – víno opět v ceně 500 za lahev (u prodejce) – pěkný, pikantní, jakási trochu tvrdost a hořčinka (?), pěkný a dávám pro sebe kategorii 4 hvězdy, není tam ale ten „wow!“ efekt, který jsem očekával…

Poslední vzorek z dnešní bílé řady byla – Oxana, tedy Sauvignon Oxana 2007, zde značená jako Karafa a tím se krom návodu, jak si víno ideálně připravit ke konzumaci, snad i naznačuje, že již není ke koupi. Což je škoda! Protože Oxana je přesně to kouzlo, něco měňavého, pohyblivého, něco, co se objeví, a vzápětí se mihne ve vzduchu a je pryč, aby se z druhé strany kolem ucha a se svištěním pod nosem zjevilo novým tónem, odstínem chuti, odleskem, něco magického, a důvod, proč jsem vínům z Dobré vinice propadl a dnes jsem si to znovu potvrdil. Vzpomínám, jak někteří v září v Řevnicích okolo této krásky kroužili a nevěděli, co si mají myslet, aby na to vzápětí přišli a laskali se s ní… Neměl jsem ji ve sklenici tak dlouho, a už si hrála. Myslím, že padlo i přirovnání k barikovanému cideru. Ale vážně, originál, dynamika, vlastně dynamit. U mne dnes na 4.5 hvězdy a pil bych ji a byl bych s ní a klidně i sám… (Tedy popíraje svůj oblíbený slogan „Člověk nemá pít sám, sám pije vůl.“) Doporučuji, jestli ji někde seženete, nebo vám ji někdo dá. A dá ji někdo mně? Nebo alespoň prodá?

Na závěr – nejlepší degustace ne jen tohoto zatím velmi krátkého roku, ale pro mne celého delšího posledního období. Nestává se tak často, aby skoro všechna degustovaná vína na takové prezentaci byla všechna v řadě za sebou skvělá, pěkná, nádherná a „wow“ -vyvolávající. Tušil jsem to dopředu správně a ochutnávku produkce Dobré Vinice doporučuji všem, kteří mají rádi nejen dobrá a líbívá, ale především kvalitní a přemýšlivá vína a jsou ochotni dát jim čas a pokoru. Ti budou odměněni. (A to řada vzorků na této degustaci chyběla!)

Na závěr – o vínech Dobré Vinice vinař a jeho prodejci prohlašují, že nejsou pro každého. Může být. Pro mne ale myslím ano! Ne náhodou považuji Dobrou Vinici už delší čas za jedno z nejlepších vinařství na Morave / v ČR. To že dobrým lidem Dobrou Vinici doporučuji, jsem už myslím vyjádřil dostatečně.

Na zdraví!

PS A při této kvalitě a při tomto potěšení z výsledků vinařovy práce se těším, až postoupí k dalšímu avizovanému přírodnímu materiálu – hlíně. Jaká budou jeho vína z amfor? A kdy? A kde je bude zakopávat?

PS A co vy a Dobrá Vinice? Už jste zkusili? Jaké jsou vaše nejoblíbenější kousky? A doporučíte mi nějakého dalšího vinaře, který mne podobně ohromí kombinací kvality / originality / potěšení?

Reklamy

3 komentáře: „Na Dobré Vinici, Degustace u Paukerta 26/1/2012

  1. Dobrý den,

    pouze doplněk – uvedené ceny jsou MO cenami deklarovanými vinařstvím.
    Jinak vína byla otevírána od 16 hodiny, čili cca 2 hodiny před degustací, protože zde probíhalo přechutnání pro naše obchodní partnery, nicméně před Vaším příchodem si jeden 2 otevřená vína vzal s sebou, takže se dootvíraly poté. Májový RR se otevíral až přímo na degustaci, taktéž Holánek-Nejedlík nepotřeboval zásadně vzduchu, včetně Kambria.

  2. Pěkný report, jeden z nejlepších co jsem tu zatím četl 🙂 A není to jen tím, že jsem sám DV propadl :o)
    Jinak vřele doporučuji, pokud nadchlo Holánek-Nejedlík cuvée 2004, vyzkoušet z tohoto ročníku Pinot-Chardonnay a Cuvée Dobroslav. Rád se někdy podělím…

  3. Ahoj, a díky za koment. To „propadnutí“ naprosto chápu!
    Ty tipy zní dost zajímavě, obzvlášť Pinot-Chardonnay… Tak jestli bude příležitost, rád přijdu.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s