(Nepříliš) krásná zkušenost s Krásnou horou

Degustační večer s vinařstvím Krásná hora ve Viničním altánu na Grébovce 2/3/2011

Motto: „Pořád jsme čekali až to vyzraje a ono to pořád nevyzrávalo…“

Bylo to pro mne nová zkušenost. Jsem již zvyklý objíždět různé vinařské akce pod širou oblohou na Moravě, dokonce i těch pár akcí třeba s italskými víny bylo v Praze ale většinou také pod širou oblohou. Doposud jsem spíše neabsolvoval tematický večer s jedním vinařstvím. A tak jsem se moc těšil.

Poprvé jsem navštívil Viniční altán na Grébovce – pod venkovní pergolou bude tohle na jaře a v létě skvělé místo k posezení, nyní však byl ještě mrazivý únor a také pozdní večer, alespoň mne exteriéry nemohly rušit od vína. Sedělo se samozřejmě uvnitř.

Krásná hora je malé a stále ještě začínající vinařství ze Starého Poddvorova, tzn. z oblasti příznivcům moravského vína důvěrně známé – v sousedství Velkých Bílovic, Čejkovic nebo Mutěnic. Obrazový i slovní popis lokality mne nadchl a zejména popis stejnojmenné stráně s viničtí tratí znamenal těšit se  již na víno a i na to, až se tam také projdu… Dozvěděli jsme se, že vzhledem k objemů nezatřiďují a tedy vína nejsou označována přívlastky, popis toho, jak zkoušejí a praktikují „to bio“ byl již mírně krkolomný a trochu násilný, ale snad to bylo jen slovní neobratností. Každopádně v tom momentu jsem byl již (ještě stále) pozitivně naladěn a dychtiv prvních vzorků… Ještě poznamenám, že Marek Vybíral se představil jako neplacená pracovní síla ve vinařství patřícím jeho ženě, i po celý večer zůstával veselý a rozverný, některé jeho citace, po té, co jsem se vždy ujistil, že jsem to fakt slyšel a že to doopravdy řekl, jsem si začal znamenat (viz 2x motto nahoře).

Následovala série 12 vín, vždy krátký slovní komentář a rozlití do sklenic a prostor pro chutnání, zamyšlení, poznámky (viz fotografie mého letáku). Přestože celkový zážitek z večera hodnotím pozitivně a jako dosti poučný, musím také bohužel konstatovat, že od tohoto momentu už to nebylo lepší. Začali jsme chutnat jednotlivá vína.

Nemá smysl uvádět a kopírovat tu technická a analytická data, která si můžete nastudovat jinde. To podstatné pro mne – byly dojmy. Uvádím jen stručný přehled chutnaných vín a moje vlastní známky dle již známé stupnice užívané na tomto serveru.

  • Muškát moravský 2009 – pěkně a svěže voněl, bohužel ale nechutnal, celková známka jen 2 hvězdy a půl, tj. „mezi nelíbí se mi a ok“
  • Chardonnay 2008 – spíše bez vůně, chuť pouze ok, nic pozitivního mne nenapadlo, známka 3 hvězdy, tj. „ok“
  • Sauvignon blanc 2010 – tedy mladé víno, zatím jen pro účel chutnání přineseno v lahvi a tedy bez etikety, nos i chuť jen ok, ale myslím, že slušné – známka 3 a půl hvězdy, tj. „ok až skoro pěkné“
  • Tramín 2009 – od tohoto vzorku se to bohužel zlomilo směrem ještě níž, vůně skoro není, chuť za „1“, tj. „i hate it“, ředěné? nepovedené? špatné?, celková známka jen 1 hvězdička
  • Cuvée Rýnský ryzlink – směs dvou ročníků 2008 a 2009 – u tohoto vzorku se mírně zastavím – začnu citací, uvozovky dole „my jsem pořád čekali až ten 2008 dozraje a on pořád nedozrával, chtěli jsme to něčím srovnat, tak jsem tam dali trochu 2009… no a pak to do toho šlo všechno“ … zajímavé, nekritizuji a nehodnotím architektonický přístup, hodnotím jen a pouze svoje vlastní dojmy – barva byla pěkná, i když slabší (mlaďoši), s mírným náznakem oranžové, vůně byla ok, ryzlink bych poznal, ale více pěkného k ní neřeknu, za to chuť – ta to srazila, příliš vysoký dojem cukru, v chuti trochu petrolej, jako kdyby až na konci, za tou první chutí – pak chvíli pauza- a pak ten petrolej, no odborník nejsem, ale vím, že mi to dost nechutnalo, je mi líto. Spíše řečnicky se ptám, proč tohle někdo vyrobil, respektive – proč prezentuje… U mne známka 1 a půl hvězdičky, tj. mezi „nesnáším to až nelíbí se mi to“
  • Cuvée Viktoria 2009 – pozor lahev za 240 (předchozí vzorky po 160, Muškát byl za 90) – štípající alkohol v nose, chuť se vůbec nelíbila, známka 1 hvězdička, tj. „nesnáším to“, ceně 240 nerozumím…
  • Svatovavřinecké 2008 – relativně slušné velmi základní červené – pěkná barva i vůně, obojí ok – za 3, ale chuť bohužel to mírně sráží, jen za 2+, celkový výsledný  dojem 2 a půl hvězdy
  • Cabernet Moravia 2008 – tohle je víno, které naopak jsem si zapamatoval a doporučím k vyzkoušení – pěkná, sytá barva do borůvkova, velmi pěkná vůně za 4, chuť za 3+ – se zatím neuhlazenou tříslovinou, celkový dojem slušný, a rozhodně nejlepší vzorek večera – celková známka 3 a půl hvězdy
  • Alibernet 2008 – velmi sytá barva („barvířka“), nicméně jen neznatelná vůně a v chuti (zatím) velmi silná tříslovina a „celé se to v hubě kroutí“ (citace), z tohohle vína by možná zráním a ležením mohlo něco být, v tuto chvíli za 3 hvězdy, tedy jen „ok“
  • Cabernet Sauvignon 2008 – líbila se mi barva, s odstíny cihlové a přecházející do hnědé, vůně je bohužel ale za 2, tj. nelíbí a chuť už vůbec ne, moje osobní známka je 2 hvězdy, tj. „nelíbí“
  • Cuvée Bernety 2009 – se sice honosně jmenuje, je to směs Alibernetu a Cabernet Sauvignonu, ale v nose mne opět štípe alkohol, no a v ústech – nechutná a mj. mi přijde jak „víno s vodou“, škoda, pro mne za 1 a půl hvězdy, což ani náhodou nekoresponduje s cenou  180 za lahev
  • Pinot Noir 2008 – hurá poslední vzorek, kromě pěkné barvy do hněda, mírně řídké (nu, jsme na Moravě, zde asi odpovídá), se ale bohužel opakuje zážitek se štípajícím alkoholem a v chuti krom opět alkoholu a také dřevěného sudu – už další prvky nenalézám… 2 hvězdy, nelíbí

Uf! Tak a je to napsané a já honem mačkám „publish“ než si to rozmyslím. Váhal jsem a váhám. Vína, která jsme tento večer chutnali – mne mírně řečeno – dosti nenadchla. Myslím, že to není proto, že bych měl jazyk narostlý jinak než většina populace. Následně jsem konzultoval svoje poznatky se spolustolovníky a moc jsme se nelišili… Dalšími faktory mohl být to, že vína se podávala téměř podchlazená, a tedy neměla úplně šanci ukázat, co v nich je, a snad i to, že pokud zrovna přijela z Moravy, mohla být z té dlouhé cesty celá nesvá a roztřesená… 🙂 A pro jistotu znovu opakuji, není mým cílem se do někoho trefovat a taky vím, že vyrobit víno není žádná legrace. Chci se učit a poznávat. Co se dozvím, ale rád sdílím s ostatními…

Nyní tedy pro sebe činím minimální závěry aneb:

Lessons learned
  • Tematické degustační večery s jedním vinařstvím – parádní příležitost jak proklepnout nabídku vinařství napříč a také jak se dozvědět více o tom jak pracují a o tom, kdo za víny stojí
  • To že mne vinař či vinařství zaujme svým lidstvím nebo prezentací – neznamená automaticky, že mi také budou chutnat jejich vína
  • Viniční altán na Grébovce – prima místo, kam si rád půjdu na jaře nebo v létě posedět
A k tomu nejdůležitějšímu
  • Tento večer byl bohužel trochu zklamáním a to i s ohledem na očekávání, která jsem si dopředu nastavil díky pozitivním referencí okolí.
  • V tuto chvíli tedy od vinařství Krásná hora nic kupovat nebudu
  • Příští rok bych si jako výraz sympatií možná pořídil lahev Sauvignon Blanc 2010, Cabernetu Moravia 2008 a také bych zkusil líznout Alibernetu 2008 – kam se posune.

Jinak i přes dnešní zážitek vinařství Krásná hora držím palce a … Věřím, že budu mít jistě příležitost si svoje dojmy opravit a vylepšit…  A poslední poznámka – k etiketám. Na první pohled – jednoduché, stručné, elegantní. Na pohled druhý – moje dojmy jsou rozporuplné a nevím, jestli se mi ten styl, kdy někdo sedne k DTP programu a vybere první pohledný font, již po prvním večeru neokoukal. Budu o tom přemýšlet.

Na zdraví! (dnes ale s vínem od někoho jiného – u mne je to zrovna Riesling Bockgarten 2008 od Weinriedera)

11 komentářů: „(Nepříliš) krásná zkušenost s Krásnou horou

  1. Tak to se opravdu hodně neshodneme (viz tvůj koment zde: http://www.jizni-svah.cz/2011/02/na-ochutnavce-vinarstvi-krasna-hora.html 🙂 Chutnal jsem velmi podobný set a znám i některá starší vína, Krásná hora není nějaká vyloženě moje srdcová záležitost, ale pro podobné hodnocení by myslím musela být ta vína opravdu… hodně mimo běžnou kondici. Ta kvalita a úroveň mi u nich přijde velmi vyrovnaná a na typické poměry na Moravě dost nadprůměrná.

  2. Ahoj, no jo vidím, znovu jsem si pozorně pročetl tvůj zápisek na Jižním svahu, je to opravdu dosti rozporuplné s mou vlastní zkušeností. Mj. když čtu, jak Pinoty jsou jejich zálibou a pamatuji ten, co jsme chutnali… Vážně nevím, přechody z mrazu do tepla, vytřesena dálnicí, kdo ví… Ok, znamenám si, že až bude příležitost, zkusím je znovu 🙂 Na straně druhé se mi zdá, že jsme se shodli na SB 2010 🙂 A škoda, že jste neměli v sadě Cabernet Moravia 2008, abych srovnal, jestli se také tak líbil, tak jako mně…

  3. ad: Jižní svah

    Bohužel musím potvrdit, že vína která nám byla k degustaci nabídnuta v Grébovce rozhodně nedosahovala lepšího standardu moravských vín.
    Samozřejmě pokud dorazila na ochutnávku pár minut předem po cestě z Moravy, není se čemu divit. Jediné víno, které mi chutnalo byl Cabernet Moravia 08, ale našla bych u jiných vinařů i lepší.
    Takže pokud byla takto špatná organizace je to na škodu vinaře, ale měl si to zajistit.

  4. Nepsal jsem o tom, protože jsem na obou degustacích pingloval, tedy rozlíval víno. Za to ale můžu potvrdit, že vína byla prakticky stejná. Na Grébovce se jen chvíli před začátkem otvírala druhá sada lahví, když se zjistilo, že přijde přes třicet lidí. Ale Cuvée Viktoria a jedno červené šly do karafy, takže myslím, že byly vypravené v rámci možností dobře.

    Jinak bych z toho nic zásadního nevyvozoval, prostě když někdo Cuvée Viktoria nesnáší a napíše to, tak OK. Já jsem ho dal v Komunitních Bedýnkách vplen skoro čtyřiceti čtenářům, první mu už napálil v komentářích rovnou 89 bodů (http://vins.blog.cz/1102/komunitni-bedynky-poseste#komentare), takže si svoje příznivce asi najde.

  5. Ty jo, koukám, tak to jsme se mohli seznámit! 🙂 Jinak díky za střízlivý pohled. Věřím, že je vidět, že do nikoho nestřílím a jak je uvedeno, jen mi nechutnalo, nic víc… 🙂 A musím říci, že zrovna s víny, která mi nechutnají se někdy docela trápím a hledám chybu nejprvě v sobě a dlouze váhám a promýšlím, abych nestřílel zrychlené soudy…

  6. Dobrý den ,děkujeme za návštěvu v Grébovce a za poučný report.Zpětná vazba je určitě potřebná, dokonce nutná.
    Snažil jsem se přijít na to,proč vám naše vína nesedla.Roztřesení po cestě, podchlazení a další vnější vlivy víno sice ovlivní hodně,ale z dobrého špatné neudělají.Proto Vás zvu na návštěvu našeho vinařství a na otevřené sklepy do Nového Poddvorova http://www.vinarinovypoddvorov.cz.
    Dovolím si ještě komentovat úvod reportu:
    „Pořád jsme čekali až to vyzraje a ono to pořád nevyzrávalo…“,k tomuto komentáři k RR08 se hlásím.

    Motto: „Necháme to třeba shnít a pak to třeba s něčím smícháme…“,nezlobte se toto určitě není naše motto,podobná myšlenka je mně absolutně cizí a jsem přesvědčený ,že jsem nic takového neřekl a určitě nikdy neudělal.Nechat cokoliv shnít během pěstování hroznů nebo výroby vína je na přesně obrácené straně toho jak se k vínu a vinohradu chováme.Pokud jste získal dojem ,že proces blendování,kupážování (míchání) jednotlivých cuvée je nahodilý a řešíme s ním polepšení nepodařených vín,je chyba na mé straně,že jsem tuto část tvorby vína dostatečně nevysvětlil.Krátce to napravím.
    Záměr na tvorbu cuvée by měl ideálně vzniknout už při výsadbě vinic a ovlivňuje už samotnou skladbu výsadby.Sklizeň jednotlivých partií budoucích cuvée musí respektovat záměr,že tato partie je určena do konkrétního cuvée.Její další zpracování rovněž(batonáž,použité sudy atd.)Samotnému kupážování jednotlivých vín předchází dlouhotrvající opakované hodnocení jednotlivých částí vína,pokusné vzorky kupáží,jejich opakování s několika měsíčním odstupem,degustování kupáží s prognózou vyzrávání a to vždy za účasti několika lidí ,kteří vína znají od počátku jejich vývoje.Pro nejlepší cuvée požíváme ta nejlepší vína,která by určitě dokázala obstát i samostně.
    Ale to pořád ještě neznamená,že Vám to musí chutnat.Jenom jsem chtěl vysvětlit,že shnít a třeba to s něčím smícháme určitě nepatří k našemu mottu.
    Znovu děkuju za report,a pozvání samozřejmě platí.
    Marek Vybíral

  7. Dobrý den, pane Vybírale, díky moc za váš komentář. Stručně reaguji:
    Ad motto: na základě vaší zpětné vazby jsem tu jednu citaci vymazal, mám pocit, že ten večer zazněla, ale respektuji vaše vyjádření a stejně jako nemám potřebu se do kohokoliv trefovat, tak ani nemám potřebu případně užívat slovní spojení, které zřejmě byly úplně vytrženo z kontextu.
    Ad vína: snažil jsem se tu vyjádřit, že nejsem proti Vám nijak negativně naladěn a pouze jsem zaznamenal dojmy z onoho večera, díky i Vám za střízlivý přístup k hodnocení jedné osoby, které pochopitelně není kritické.
    Děkuji za pozvání, nevím jestli mi ten červnový termín vyjde, ale určitě jej někdy využiji a i na základě pozdějšího studia zkušeností dalších osob s vašimi víny, jsem již rozhodnut přijet a znovu a možná více v klidu vychutnat…
    Jak jsem také uvedl, vždy když mi slušné víno nechutná, trochu se stydím a hledám chybu v prvé řadě v sobě. Kdo ví, kdybych býval neslyšel relativně shodující se komentáře u našeho stolečku (ale až po té, co jsem ty svoje již vyslovil), možná bych ani neměl odvahu to sem psát…
    Tak uvidíme příště, a budu se těšit! Přeji pěkný den,
    S pozdravem,
    DV (Daniel Vinklář)

  8. Je všeobecně známo, že na vína z KH mám dost protichůdný názor (takový, že i na Jižním svahu je odsouzen za přílišné nadšení 🙂 a nehodlám vás nijak přesvědčovat, že vám chutnat měla, ale nemohlo mít tak trochu podíl i prostředí? A ten přetlak lidí, kteří se přišli zadarmo napít a víno je vlastně moc nezajímá? Co ostatně říkáte na Viniční altán? Bohužel zklamu vaše očekávání, pod venkovní pergolou se degustace nekonají ani za teplých letních večerů. Což je samozřejmě škoda. Myslím, že i vína z Krásné hory by vám tam chutnala o trošičku lépe 🙂

  9. Dobrý den, díky za komentář, ano, vím o Vás a Vaše pověst Vás předchází 🙂 Neposouvejte mne prosím do pozice, že se začnu omlouvat, že mi zrovna nechutnalo… 🙂 Myslím, že sám pan vinař se k tomu postavil přímo vzorově (a mimochodem u mne rozhodně získal body navrch)… Pro Vaši informaci, ten večer jsem nezaznamenal ani přetlak lidí a ani se mi nezdálo, že by se přišli zadarmo napít, naopak, stejně jako u našeho stolu jsem i u ostatních pozorovali lidi se zájmem, a takové, kteří přemýšlejí o tom, co zrovna chutnají… Já jsem dělal to samé… Každopádně díky za koment, a věřím (doufám), že budu mít příležitost si s KH zažít i lepší dojmy… Hezký den, DV

  10. Nechtěla jsem vás tlačit do žádných omluv, opravdu mě jen zajímalo, jak se vám líbilo v altánu. Nabízí se tam tolik zajímavých možností, každý týden hned několik degustací, ale frekvence naší účasti poslední dobou dost klesla, právě kvůli pořád se zvětšujícímu množství lidí. Ale zažila jsem jednu degustaci venku, někdy předloni, opravdu v tom krásném altánu, v zapadajícím slunci a bylo to krásné, úplně jiná atmosféra, tam bych chodila ráda a často. Ale podle organizátorů se to prý neosvědčilo 😦 Škoda. I vám hezký den.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s