Strasbourg 2011 Report – part 2

Tato část je doplňující text k prvnímu dílu reportáže, a je to již spíše souhrn informací a dat a také odkaz na obrazové záznamy.

Lessons learnt – vína (shrnutí)

Myslím, že i letos jsem si zas opět o něco opět prohloubil svoje stále ještě mizivé know-how o francouzských vínech. Zopakoval jsem si a potvrdil některé znalosti a jiné jsem si zas doplnil.

 

Regiony, po kterých se už umím mírně „rozhlížet“, respektive tuším, kam se v nich podívám příště, jsou

  • Alsasko (a konkrétně ryzlinky), příště budu shánět další tipy na ryzlinky a zkusím i jiná bílá z tohoto regionu, alsaské ryzlinky považuji za ztělesnění elegance (nejen ryzlinkové)
  • Bordeaux (napito mám zejména v oblasti v pravé části srdce regionu, tj. Saint Émilion, Pomerol, Lalande Pomerol a další Bordeaux supérieur), zde jsem si mimo-jiné potvrdil i znalost, že i mladší ročníky vín odsud jsou dobře pitelné a pěkně chutnající, mimojiné díky vyššímu podílu Merlotu, na rozdíl od Bordeaux vín tzv. „nalevo“, která mají více Cabernetu Franc (a také C.Sauvignon) a musí se nechat pár roků, než třísloviny zjemní a začnou hladit. Příště budu shánět více dalších domů z Bordeaux…
  • Rhône – mám rozkoukáno po pár domech a vínech a to v podoblastech (AOC) Côtes du Rhône, Coteaux du Tricastin, Gigondas a jako správný Čech, co v dětství neustále v rádiu slýchával Michala Tučného – Châteauneuf-du-Pape. Dá se ale říci, že zrovna oblast papežských vín mne zatím nezaujala, červená CHDP, která bych si býval mohl dovolit a který by mi chutnala, jsem zatím nenalezl, zajímavou zkušeností naopak bylo zkoušení papežských bílých… Jinak celkově červená od řeky Rhôny si mne velmi začínají omotávat okolo prstu, například pro svoji temnou, sytou barvu, a divokou a temperamentní chuť a strukturu… Syrah!
  • Burgundsko – potvrdil jsem si, že zatím neumím – neznám, a co jsem zkusil, spíše jsem zalíbení zatím nenalézal, až nakonec jsem nalezl nějaká velmi pěkná červená i bílá, ale je zkrátka poznat, že moje česká huba (pardon), která nemá tohle napito, si teprve zvyká… 🙂 Dopříště natrénuji a polepším se…
  • Champagne – pravému šampaňskému se domnívám, že zatím neholduji hlavně proto, že jsem je pořádně ještě nepil, letos jsem již nestačil, ale protože například právě čtu knihu Jana Šmída „Obrázky z Champagne“, je mi jasné, že i tato oblast bude příště na mém programu

Pro zjednodušení vám doporučuji toto

  • pokud vy příště pojedete – a poprvé, a o francouzském víně víte či nevíte skoro nic, zkuste na vaší první návštěvě alespoň mnou doporučovanou „Danielovu francouzskou ABeCedu“: ryzlink z Alsaska, červené z Bordeaux, a šampaňské z Champagne
    pro písmeno „A“ a tedy pro skvělé alsaské ryzlinky osobně doporučuji Beck-Hartwegovi z Dambachu a doménu l’Oriel, tj. manžele Bourovi z Niedermohrswihru
    pro písmeno „B“, tj. červené z Bordeaux navštivte pana Pierra Siraca z Moulonu, jejich byť základní a velmi levné  Chateau Le Porge krásně poslouží jako červené seznámení s Francií
  • pojedete-li po druhé, přidejte k tomu červená od řeky Rhône,  a bílá i červená z Burgund
    pro skvělá červená od řeky Rhône osobně doporučuji doménu de Grangeneuve z Roussas
  • pokud náhodou (a je to velmi snadné) tomuto koníčku také propadnete a začnete-li jezdit opakovaně nebo pravidelně – budete pak již chtít zkoušet například červená Bordeaux z levého versus z pravého břehu, červená z údolí řeky Rhôny, následně jih versus sever… no a uvidíte sami, čemu propadnete, a co pak budete chtít více rozvíjet… jistě brzy pak budete chtít i srovnávat různé ročníky stejných vín od stejných vinařů, experimentovat s délkou skladování mladých vín, nebo třeba zkusit nějaké grand cru classé… tato záliba nemá konec…

Shopping list – vína

 

Vína, která jsem již zmínil v první části reportáže; zde znovu uvádím celý kompetní seznam vín, která jsem letos hodnotil jako nejpěknější, a od kterých jsem nakoupil vícero kartonů:

  • Oblast Vinař / doména Víno Ročník
  • Alsace Beck-Hartweg, Florian / fam. Riesling 2009 Cuvée Prestige 2009
  • Alsace Beck-Hartweg, Florian / fam. Riesling 2009 Grand Cru Frankstein 2009
  • Alsace domaine de l’Oriel, Claude Weinzorn Riesling Grand Cru Brand 2006
  • Alsace domaine de l’Oriel, Claude Weinzorn Riesling Grand Cru Sommerberg 2007
  • Alsace domaine de l’Oriel, Claude Weinzorn Riesling le Z 2008
  • Bordeaux Chateau Haut-Goujon, Scea Garde Lalande de Pomerol 2004
  • Bordeaux Chateau Trapaud, Scea Larribiere Saint-Emilion Grand Cru 2001
  • Bordeaux Chateau Trapaud, Scea Larribiere Saint-Emilion Grand Cru 2007
  • Bourgogne domaine Charles Allexant et Fils Bourgogne Pinot Noir 2008
  • Bourgogne domaine Charles Allexant et Fils Rully „Les Cailloux“ 2008
  • Bourgogne domaine Olivier, A.&R. Olivier Nuits St Georges 1er cru Les Damodes 2006
  • Bourgogne domaine Olivier, A.&R. Olivier Santenay 1er cru Beaurepaire 2008
  • Rhône domaine de Grangeneuve, O.&H. Bour La Truffiére 09 2009
  • Rhône domaine de Grangeneuve, O.&H. Bour Syrrattitude 08 2008
  • Rhône domaine de Grangeneuve, O.&H. Bour Tradition 08 2008
  • Rhône domaine Rigot Prestige des Garrigues 2005
  • Rhône domaine Rigot Volupté 2008

Tím, že se tato vína dostala do mého výběru, znamená to, že přímo na místě jsem je, ve ztížených podmínkách výstavy, jako 5hvězdičková, případně 4,5hvězdičková. Jako taková již byla zanesena do mojí databáze vín se známkami. Znovu avizuji, že tak je je letos bude průběžně otvírat a degustovat a hodnotit sám nebo s přáteli, více detailní informace, popisky a zážitky se budou objevovat na těchto stránkách.

Lessons learnt – Organizace

Aneb jak organizovat podobný výlet příště a inspirace pro vás:

 

Příprava před cestou

Investujte do ní (času a energie) tolik, abyste více zhodnotili váš nový zážitek. Je vhodné mít něco načteno, ať už minimálně reportáže z let minulých ohledně organizace a konkrétních tipů na vína, a zejména i nějaké poučení o francouzských vínech. Pokud neřídíte a nestihnete si načíst dopředu před cestou (já jsem to zatím nestihl nikdy), můžete nějakou encyklopedii o francouzském víně studovat i cestou na místo za jízdy… Někteří vyrazili do akce vybaveni mým vlastním vytištěným nákupním seznamem z minulého roku, i to vám doporučuji … 🙂

Doprava

Doporučuji kombík, nebo jiné auto s dostatečně velký, kufrem, a pokud to okolnost dovolí – ideální počet osob do auta je 3, to 4.té volné místo se hodí pro spoustu krámů a tašek, a to zejména cestou zpátky a celý zavazadlový prostor tak zůstane volný pro víno…

Věřte tomu, že i pokud náhodou nejste silní víno-milci, atmosféra a nová zkušenost vás dostane a vy nakupovat budete chtít. A případná frustrace, že jste 600 kilometrů daleko od domova a nemáte si kam dát nákupy a tedy nenakoupíte – může být vysoká…

V rámci přípravy, pokud cestujete s lidmi, s kterými si navzájem věříte, je vhodné uzavřít elementární dohodu ve smyslu „do kufru se nám vejde maximálně 30 kartonů, takže každý z nás může nakoupit maximálně 10 kartonů“ nebo podobně… Překvapení na místě a/nebo když vás někdo vypeče – nemusí být příjemné…

Teaming na výstavě

3 osoby je zároveň myslím maximální počet osob, kdy prakticky dává smysl obcházet spolu vinařské stánky a testovat, ve větším počtu najednou je to již málo praktické a neohrabané, v neposlední řadě také s ohledem na tlačenici v davech. 4 osobám doporučím rozdělit se na dvojice. Pokud jste ve skupině a vaše znalosti a dovednosti (vinné i jazykové) jsou dostatečné a přiměřeně vyrovnané, za jako dobrý nápad také považuji strategii rozdělit se na pracovní týmy, jedni například obíhají červená z languedocu, druzí bílá z burgundy, pak si vzájemně posdílejí tipy a jedou další kolo obráceně… Možností je mnoho…

Vybavení s sebou

Není potřebné téměř žádné, přehled stánků a zastoupených apelací a vinařů zakoupíte u vchodu (4EUR), notýsek s propiskou na poznámky máte v kapse. Někdo si dělá dokumentaci i malým digitálním fotoaparátem; je také rozumné nosit s sebou malinkou lahev s vodou.

Občerstvování

Jídlem a pití vody – obojí potřeba nepodceňovat, jinak i při poctivém vyplivování budete brzy zavíněni a vaše mysl se stane méně přítomnou a váš krok více nejistý… A to není ideální stav pro další testování a degustace – v takovém momentu opět záhodno udělat si pauzu.

Nákupy

Nákupy doporučuji dělat průběžně, odvážnější a rozhodnutí začínají již v pátek, já většinou v sobotu, každopádně balíčky jenom platím (bez problémů všude kartou, hotovost není potřeba, pokud ji stejně nemáte a cena při platbě kartou je stejná) a nechávám je u vinařů. Nedělní ráno je potom ve znamenání obíhání stánků, vyzvedávání zaplacených nákupů a stěhování do auta. Pokud stejně jako já patříte mezi osoby, které nekupují několik jednotlivých lahví, ale spíše několik – vícero – či mnoho bedýnek, budete potřebovat buď vozík typu rudlík, který vám možná půjčí některý z ochotných vinařů, anebo je tu přímo služba zápůjčky pojízdných vozítek-klecí na čtyřek kolečkách, půjčovné je 2EUR na hodinu a půjčí vám jej maximálně na 2 hodiny, čas více než dostatečný…

Navržený a doporučený časový plán

  • Většina lidí jezdí na tento výlet na pátek spojený s víkendem, již podruhé jsem vyzkoušel a nabízím k vašemu zvážení stejný časový model i pro vás:
  • Pátek ráno až dopoledne – cesta na místo
  • Pátek odpoledne – salon vín, první seznámení, rozhlédnutí, otestování vyzkoušených a minule oblíbených vinařských domů a vín
  • Pátek večer – procházka nočním městem a hospoda
  • Sobota – poklidná snídaně v kavárně v centru (Paul to vždy vyhrává)
  • Sobota- většina dne – hlavní časový prostor pro salon vín, degustace, testování, ochutnávky, nákupy modelem dle popisu viz výše
  • Celodenní občerstvování a oběd taktéž ve výstavní hale, formou obložených baget a chlebů (2011: v cenách 6 až 7EUR dle složení), fois gras, čerstvých ústřic (2011: 6ks 6,5EUR)
  • Sobota – pozdní odpoledne – odpočinek na hotelu nebo v kavárně, návštěva samoobsluhy a pořízení sýrového bohatství…
  • Sobota večer – procházka večerním centrem, hospoda / bar
  • Neděle ráno – včasné vstávání, přejezd k výstaviště automobilem kvůli možnosti rozumně zaparkovat
  • Neděle dopoledne – vyzvednutí nákupů modelem viz výše, případné poslední ochutnávky na závěr (tedy pokud zrovna nebudete řídit), nákup posledních mňamek a přemístění celého nákladu do auta
  • Odjezd… oběd na odpočívadle

Uvidíme se příští rok? Pojedeme společně? 🙂

Fotografie

Nabízím vám přístup do složky s obrázky z výletu a výstavy; obrázky jsou ne příliš obrazově kvalitní, dělané levným kompaktem jednou rukou, kdy druhá ruka většina balancovala sklenku s vínem a v rychlosti;  doufám, že pro vás budou alespoň částečně informativní, a rozhodně inspirativní… Klikněte zde  – a Užijte si to!

Tak do příště, a na zdraví!

Slovo na závěr: ještě zvážím, zda poznámky a poznatky mých přátel, kteří na výletě byli se mnou, sdružím do třetí, dodatečné části reportáže, anebo je přilepíme pod tento článek v podobě komentářů… Sledujte tyto stránky! 🙂


Reklamy

3 komentáře: „Strasbourg 2011 Report – part 2

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s