Jakou barvu má víno

Tak tedy, jakou barvu má víno? Aneb barevné zmatení

Ať už to vymyslel kdokoliv, je to velké barevné zmatení.
Rozlišujeme sice bílá a červená vína, ale:

Bílá vína

„Bílé víno“ má vetšinou barvu nikoliv bílou, ale spíše žlutou, medovou nebo alespoň nažloutlou,
Krom toho, vyrábí se z hroznů, které typicky mají barvu zelenou, či medovou, případně narůžovělou (bílé hrozny opravdu neexistují).

Bílé víno se dá dokonce vyrobit i z červených (modrých) hroznů, pokud se použije jenom vytlačená šťáva z hroznů bez slupek (červené barvivo je obsaženo pouze právě ve slupkách.)

Červená vína

To červené víno na rozdíl od vína bílého alespoň „drží barvu“ s pojmenováním. Vlastní produkt nabývá nekonečné řady odstínů červené od světlých až po temně rudou; a vyrábí se z hroznů červených, respektive modrých (zase zrada).  Krom druhu použitých hroznů, je zásadním ovlivňovacím faktorem pro barvu vína především metoda a proces zpracování, nejzásadnějším faktorem je délka doby, po kterou jsou slupky přítomny spolu s hroznovou šťávou…

A tím se dostávám k poslední barevné kategorii:

Růžová vína

De fakto růžová vína (velmi zjednodušeně) možno považovat za jakousi velmi „light“ verzi vín červených – i vína růžová se také vyrábějí z rudých hroznů, vtip je v tom, že slupky jsou přítomny v hroznové šťávě jen velmi krátký okamžik. Tvrzení o lehké verzi platí i pro obsažené látky (př. taniny) a tedy i pro chuťové vlastnosti.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s